Tempolopen: sommige hardlopers houden ervan en anderen vervloeken deze intensieve training. Leuk of niet, effectief zijn ze wel. Tempolopen zijn een uitstekende manier om je conditie te verbeteren en je lichaam voor te bereiden op de hardloopdoelen waarvoor je aan het trainen bent. Klinkt goed, nietwaar? Zo kies je de juiste afstand en snelheid.

Hoe bepaal je de afstand van een tempoloop?

De lengte van een tempoloop is afhankelijk van de afstand waarvoor je aan het trainen bent. Staat de magische 42.195 meter van de marathon op jouw bucketlist? En wil je daarvoor trainen? Loop dan niet verder dan vijftien tot twintig kilometer tijdens je tempoloop.

Loop twee derde van de wedstrijdafstand

Voor kortere afstanden zoals een halve marathon of een tien kilometer, is je tempoloop ongeveer twee derde van de wedstrijdafstand. Voor een tien kilometer komt dat neer op zes tot zeven kilometer. Train je voor een halve marathon? Dan is je tempoloop niet langer dan dertien kilometer.

Dit is het verschil tussen fartlektraining, tempolopen en intervaltraining.

Bepaal je tempo

Tempolopen loop je op ongeveer 85 procent van je vijf-kilometertempo. Dit moet een pittige snelheid zijn, maar comfortabel. Je kunt niet meer praten met je trainingsmaatje. Opgeven vanwege de snelheid is er niet bij, want je moet het tempo de hele afstand kunnen volhouden. Bekijk hier vijf voorbeelden van tempolopen.

Verbeter je conditie met tempolopen

Tempolopen zijn een uitstekende manier om je conditie te verbeteren. Daarnaast train je ook je lichaam om langere stukken op een hoger tempo te verdragen. Let wel op: de opbouw is belangrijk. Verdeel de training eventueel in meerdere stukken, bijvoorbeeld twee x twee kilometer met tien minuten rust tussen de twee delen. Succes!

Volg je Runner's World al op Instagram en Facebook?