18e Midzomeravondmarathon

In Diever worden de hele zomer door evenementen georganiseerd. Geen Midzomernachtdroom, wel een marathon midden in de zomer.

dinsdag, 11 juli 2017, 13:53
18e Midzomeravondmarathon

Rustig en beschut

De hardloopkalender loopt in de zomer niet bepaald over van evenementen, maar wie niet ver van het Drentse Diever vertoeft, heeft geen klagen. Al ruim 35 jaar worden hier iedere dinsdagavond in juli en augustus Brinklopen georganiseerd.

Waar de afstanden hierbij – 2,5 ,5 en 10 kilometer – zomers kunnen worden genoemd, geldt dat niet voor de Midzomeravondmarathon van aanstaande zaterdag. Op een (ander) parcours over ruim tien kilometer kun je hier twee, drie en zelfs vier ronden afleggen. Jawel, een complete marathon midden in de zomer.

Beschut
Gelukkig lijkt het aanstaande zaterdag niet heel warm te worden, zodat liefhebbers behoorlijk kunnen losgaan. De route voert je over verharde wegen en fietspaden, inclusief schelpenpaden, en ligt lekker beschut in het uitgestrekte en rustige Nationaal Park Drents Friese Wold.

Shakespeare
Ben je helemaal in de stemming, dan kun je er ook een voorstelling van Shakespeare aan vastplakken. Midzomernachtdroom, in het schitterende, lokale Globetheater, staat dit keer niet op het programma. Als je echter op tijd terug bent, kun je in het andere, vernieuwde openluchtheater om 21.00 uur wel genieten van de Getemde Feeks (try-out, nog niet uitverkocht).

Motor
De organisatie in Diever is in handen van de Stichting Sport Promotie Diever in samenwerking met Jan Kooistra’s Sportvereniging Friesland, de ‘motor’ van bijna elk loopje in Friesland en omgeving.

Kleinschalig, knus, gezellig, goedkoop en goed verzorgd zijn daarbij de kwaliteiten die je mag verwachten. Toch kwamen er vorig jaar nog driehonderd lopers opdagen, met deelnemers uit Duitsland, België, Oostenrijk en Frankrijk.

Duizend marathons
Fotograaf Toli Schanssema meldt op zijn website dat zich dit keer ook lopers uit Engeland, de Verenigde Staten en Hongkong hebben aangemeld. Verder gaat Sjoerd Slaaf uit Groningen, mede-bedenker van deze marathon, van start voor alweer een marathon die hem steeds dichter bij de duizend gelopen marathons brengt. Hij is de negenhonderd al ruim gepasseerd.

Wie hier tot slot een marathon over een héle ronde wil lopen, kan in maart 2018 terugkomen voor de Drentse Friese Wold Marathon.

Midzomeravondmarathon

 

Foto: SV Friesland/Janke van der Schaaf

Tags: