45e Egmond Halve Marathon

Wie ouderwets wil bikkelen, kan elk jaar terecht op het strand van Egmond.

woensdag, 4 januari 2017, 11:28
45e Egmond Halve Marathon

Pooleditie omgedoopt tot ‘levende kerstkaart’.

Je hebt klassiekers en de buitencategorie van klassiekers, en de Saucony Egmond Halve Marathon behoort zeker tot die laatste groep van wedstrijden. De impact van het evenement op de Nederlandse loopsport was enorm en het karakter van de strijd tegen de elementen zorgt telkens opnieuw voor een legendarische glans.

Pionier
Onder de grootste wedstrijden in Nederland behoort Egmond tot het exclusieve gedeelte van de pioniers. Met een handvol trim- en strandloopjes en een enkele marathon was de wegwedstrijdkalender 44 jaar geleden een flauwe afspiegeling van de loopagenda van tegenwoordig. Egmond inspireerde sindsdien velen tot grote daden, organisaties en lopers.

De grootschalige en tot in de puntjes verzorgde organisatie – alle eer gaat naar Le Champion – zorgde voor een gespreid bedje voor de vele duizenden deelnemende atleten (tegenwoordig om en nabij de 17.000). Die graag naar Egmond kwamen om vervolgens niet alleen elkaar te bestrijden, maar evengoed ook de elementen.

IJs op zee
Storm tegen, hoog water, onbegaanbaar mul zand, snijdende kou, bevriezende ledematen, ijsschotsen op zee, spookachtige sneeuwjachten, het is een potpourri van legendarisch leed dat je hier voor je kiezen kunt krijgen. En dat spreekt tot de verbeelding.

Waar trailrunning tegenwoordig zo sterk in opmars is, kun je in Egmond – met ook een gevarieerde en glooiend duinlandschap – al jarenlang behoorlijk de weg ‘kwijtraken’. In positieve zin!

Oliecrisis
Vanzelf ging dat allemaal niet. Na het succes van de eerste editie (1973, 900 deelnemers uit het hele land), dreigde de tweede Egmond Halve Marathon nauwelijks deelnemers te kunnen verwelkomen. Het was de tijd van de autoloze zondagen, dankzij de oliecrisis, maar net dat januariweekend werd de ban op autorijden opgeheven.

Grote namen uit het verleden, zoals Joop Smit (de eerste winnaar, woonachtig in Egmond aan Zee), Geert Jansen, Plonie Scheringa en Barry Kneppers, maakten plaats voor tal van Afrikaanse grootheden, met voorop wereldtopper en veelvoudig winnares Tegla Loroupe. Ook al zegevierde ze over de hele wereld, Egmond bleef ze lang trouw.

Spekglad
In al die jaren bleef één zaak overeind: de onvoorspelbare en wisselende weersomstandigheden met als toppunt de pooleditie in 1985. De loop werd in Het Parool omschreven als ‘levende kerstkaart’ en dat klonk idyllischer dan het was.

Spekgladde duinen, een oneffen ondergrond en sneeuwblindheid die elke oriëntatie onmogelijk maakte, bleken menig loper te temmen en het stille respect voor de natuur weer omhoog te krikken.

parcoursverkenning-egm17

Hoog water
Sommigen zullen er misschien blind voor tekenen, maar dergelijk zware omstandigheden zijn tegenwoordig – zoals ook in 2010 – reden om de wedstrijd voortijdig af te lasten. In die historische editie van 1985 (3750 inschrijvingen) waren na afloop wegen onberijdbaar en lagen treinverbindingen plat, wat tegenwoordig tot een onvoorstelbare chaos zou leiden. Iets wat in normale omstandigheden na afloop al bijna geldt voor het vertrek uit Egmond.

Voor aanstaande zondag lijkt er geen vuiltje aan de lucht (bekijk ook ons speciale online magazine). De weersverwachting is mild (met wind tegen op het strand). Toch wordt het ook dit keer weer erg zwaar, omdat het pal voor de start van de halve marathon hoog water is en er volgens de organisatie bij een laatste inspectie (foto boven) maar weinig beloopbaar strand overblijft.

Zandvoort Circuit Run
Bezit je geen startbewijs voor zondag of wil je liever wat korter over het strand, kies dan voor de Runner’s World Zandvoort Circuit Run. Op zondag 26 maart staat dezelfde organisatie als in Egmond garant voor een vergelijkbaar hoge kwaliteit en is het alleen nog maar de vraag hoe het strand (zand) en de windrichting erbij liggen.

 

45e Egmond Halve Marathon

  • Zondag 8 januari
  • Egmond aan Zee (Noord-Holland)
  • Afstanden: kidsrun, 10,5 en 21,1 km
  • Start: 10.25 – 13.05 uur
  • Organisatie: Le Champion
  • Inschrijving: gesloten
  • Inschrijfkosten: € 3,50 – € 24,50
  • Website: www.sauconyegmondhalvemarathon.nl

 

Foto (boven): Erik van Leeuwen
Foto (onder): Le Champion