Hoe Montferland een wereldwedstrijd werd

In de afgelopen 22 jaar wist de Montferland Run al heel wat wereldtoppers aan zich te binden. Hoe pakten ze dat aan? En waren lopen recreanten er ook zo graag?

donderdag, 30 november 2017, 15:53
Hoe Montferland een wereldwedstrijd werd

In het oosten van de provincie Gelderland en grenzend aan Duitsland ligt het Montferland met het fraaie stadje ’s-Heerenberg, start en finishplaats van de Pfixx Solar Montferland Run (15 km) die komende zondag haar 22e editie beleefd.

Grondleggers waren in 1996 Carlo Jansen, Gerard Bodde en Wim Kronenburg. De eerste editie werd gewonnen door  Michiel Otten in 44.54 minuten.  Carlo Jansen: ‘We stonden met die tijd, ons uitdagende parcours en starter Gerard Nijboer meteen op de loopkaart. Vanaf 1998 zijn we begonnen internationale toplopers naar ’s-Heerenberg te halen.’

Unieke kracht
Marathonlopers Tesfaye Tola en Felix Limo schreven al een editie van de Montferland Run op hun naam toen in 2000 en 2001 Kenenisa Bekele aan de start verscheen. De atleet, die in 2001 wereldkampioen cross werd bij de junioren, trok het parcoursrecord naar 42.42 min. Carlo Jansen: ‘Niemand wist toen nog niet hoe groot Bekele zou worden, maar ik zag wel de kracht waarmee hij de laatste kilometers afraffelde. Die was uniek.’

Behouden van de Achterhoekse ontspannenheid
Jansen: ‘Sinds 2005 is de NOS jaarlijks voor opnames  bij de Montferland Run, dat geeft je evenement echt een boost. Stapje voor stapje bouwden wij de Montferland Run zo uit naar de huidige 4.700 lopers. Met in de doorkomstplaatsen Stokkum, Beek en Zeddam een dweilorkest en gratis koffie voor toeschouwers. Onze lopers gaan vanaf de start bij het middeleeuwse Kasteel Huis Bergh door de mooie rustige natuur naar de doorkomstplaatsen waar het feest is. Ook ontbreken richting de kerst de klanken van de midwinterhoorns niet. We willen de Achterhoekse ontspannenheid vasthouden, vandaar dat we het aantal deelnemers hebben gelimiteerd hebben.

Bijzondere momenten
‘Hoogtepunten in de Montferland Run zijn de deelname in 2007 van Haile Gebrselassie en in 2014 van Paula Radcliffe). Haile hadden we heel hoog op ons verlanglijstje staan. Die keer dat hij liep was het jammer genoeg slecht weer: kil, windkracht vier, vijf en veel regen. Desondanks verbrak hij het parcoursrecord. Wat een geweldige persoonlijkheid. Zo’n persoonlijkheid troffen we ook bij Paula Radcliffe. Met Radcliffe hadden we al tien jaar contact. Ze had nog nooit in een wegwedstrijd in Nederland gelopen en liep bij ons samen in één race met de wereldrecordhouder marathon bij de mannen, Dennis Kimetto. Na haar tocht door het Montferland vertrouwde ze ons toe dat ze eerder was gekomen als ze had geweten hoe mooi de wedstrijd was,’ aldus een trotse jansen.

Aankomende editie
‘Het is heel erg bijzonder dat we – mede door onze zeer persoonlijke aanpak – in al die jaren met Haile Gebrselassie, Meseret Defar, Kenenisa Bekele en komend weekend Almaz Ayana een deelnemer aan de start hebben staan die zowel wereldkampioen, Olympisch kampioen als wereldrecordhouder is. Met Haile, Wilson Kipsang en Kimetto hebben we ook drie regerende wereldrecordhouders marathon aan de start gehad. Jonge lopers die bij ons gelopen hebben worden vaak later grote namen en dat geeft voldoening. Naast wereldrecordhoudster en Olympisch kampioene 10.000 meter Ayana starten komende zondag om 12:00 uur ook de winnaar van de London Marathon 2017, Daniël Wanjiru, en twee van beste Nederlandse toplopers van dit moment: Michel Butter en Khalid Choukoud.

www.montferlandrun.nl

Tekst: Bert Pessink
Beeld: organisatie Montferland Run