Skip to Content

Deze 4 excuses om niet te gaan hardlopen kun je vergeten

Is lopen niks voor jou? Vergeet het: nagenoeg iedereen kan het, ook je opa of oma.

Door Runners World
excuses, hardlopen, te oud, schamen, te zwaar, niet fitpinterest
FOTO: ERIK VAN LEEUWEN

Excuses van tafel

Twijfel jij nog aan het nut van hardlopen en of je er geschikt voor bent? Dan weten wij wel raad. Elk geldig excuus – nou ja, bijna elk – kan van tafel.
Over het nut van hardlopen is al lang geen twijfel meer. Lees maar ons recente artikel Waarom zou je gaan hardlopen?
Aan de andere kant begrij­pen wij dat er ook een hele lijst met (schijnbaar plausibele) redenen te maken is, waarom onze bewering dat ‘iedereen kan hardlopen’ niet op jou van toepassing is.
Laten we een paar van die tegenwerpingen eens nader bestuderen om ervoor te zorgen dat ook jij gaat lopen?

1

‘Ik ben te oud’

guide
.

Je kunt de gezondheids­voordelen van hardlopen op iedere leeftijd oogsten. Een recent onderzoek van het University College London toont aan dat mensen die pas rond hun 60ste en 70ste begonnen met sporten, nog steeds significante gezondheidsvoordelen behaalden.

Zo kennen wij verschillende ouderen die pas op latere leeftijd het lopen ontdekten en zeggen zich ‘nog nooit zo levendig te hebben gevoeld’. Hoewel er bepaalde lichaamsgebreken zijn (zoals osteoporose, gewrichtsslijtage of een long- of hartaandoening) die het hardlopen minder makkelijk maken, hoeven ze dit niet per se uit te sluiten. Sporten is een medicijn, zolang het in de juiste doses wordt genomen.

2

‘Ik schaam mij’

guide
.

Je verlegen voelen over buiten sporten is begrijpe­lijk, vooral als je niet hele­maal gelukkig bent met je lichaam. Maar kijk jij naar anderen als je aan het hard­lopen bent? Waarschijnlijk niet. Je zult merken dat mensen het vaak veel te druk met zichzelf hebben om je zelfs maar op te merken. En soms blijken ze juist meer ondersteunend te zijn dan je had verwacht.

Bedenk dat iedereen ooit heeft moeten beginnen. En soms wil een preventieve aanval ook weleens helpen. Zo werd de ludieke actie van de Britse Runner’s World-lezeres Amanda Phillips een hit op social media: zij bedrukte de rug van een T-shirt met de tekst Fat Bird Running en kreeg voornamelijk positieve reacties.

Wil je niet zo direct zijn, trek er dan ’s ochtends vroeg of later ’s avonds op uit. Na een tijdje ben je vol­doende getraind om jezelf met trots in het openbaar te vertonen. Een loopmaatje of loopgroep werkt nog beter tegen verlegenheid. Bovendien helpen ze je om je discipline te behouden en dragen ze bij aan de lol van je training.

3

‘Ik ben te zwaar’

guide
.

Te veel mensen nemen zich voor om pas te gaan hardlopen als ze wat van hun gewicht zijn kwijtgeraakt. Dat is zonde, want hardlopen is een krachtig wapen in de strijd tegen een buikje. Runner’s World-lezeres Annette Johnson, die dankzij hardlopen ruim dertig kilo afviel, kan hierover meepraten: ‘In het begin was ik zo zwaar dat het me niet lukte om hard te lopen, dus ben ik begonnen met pittig wandelen. Al gauw lukte het me om korte stukjes wandelen af te wisselen met joggen.’

Toen Cubaanse onderzoekers vrouwen met overgewicht acht weken lang drie keer in de week lieten joggen, bleek dat zij niet alleen gewicht waren verloren, maar dat ook hun bloeddruk was gedaald en hun cholesterolspiegel verbeterd. Onderzoek aan de universiteit van Aarhus in Denemar­ken concludeert dat het voor zwaarlijvige starters het verstandigste is – mede met het oog op blessuregevaar – om in het begin de afstanden bescheiden te houden. Iedere week kan dit met maximaal tien procent worden opgevoerd. Deze geleidelijke progressie vind je ook in onze trainingsprogramma’s voor beginners.

Advertentie - Lees hieronder verder
4

‘Ik ben niet fit genoeg’

guide
.

Een goed beginnersschema biedt je een geleidelijke route, waarbij je in iedere fase steeds een beetje verder gaat. Ben jij bang dat je het niet redt? Een literatuuronderzoek van zeventig studies leidde tot de conclusie dat je energie krijgt van lichaamsbeweging en dat je je er minder moe door gaat voelen. In het begin zal je sowieso niet non-stop hardlopen, dat komt pas in een later stadium. Je zult niet van de ene op de andere dag resultaten zien, maar als je doorzet wel binnen een paar weken.

Meer van Runner's World
 
preview for Gezondheid

Mentaal

tap for speedboost runners world

Wat je het beste kunt roepen langs de kant

een vrouw loopt hard met muziek

Dit blijkt de beste hardloopmuziek te zijn

man in sportkleding zit in het bos

Wat is mindful hardlopen en hoe doe je het?

man houdt handen voor zijn ogen

Zo helpt hardlopen bij een angststoornis

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder